Zdrowie i Uroda

Chrzan – dlaczego warto go jeść?

chrzan tarty

Chrzan – bardzo często jemy go na święta, potem zapominając o nim. Bardzo często ten naturalny antybiotyk jest nieobecny w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić! Warto docenić nasze niezwykłe warzywo, zamiast piać z zachwytu nad azjatyckim wasabi- nasz chrzan wcale gorszy od niego nie jest!

Właściwości chrzanu

Chrzan ma wiele prozdrowotnych właściwości. Po pierwsze chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk. Bez obaw możemy go wykorzystać do walki z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków, czy oskrzeli. Możemy także stosować go wymienne z czosnkiem. Chrzan ma działanie pobudzające apetyt oraz wspomagające pracę pęcherzyka żółciowego. Jak się okazuje, ma także właściwości bakteriostatyczne, które zwiększa odporność naszego organizmu.

Po drugie, chrzan ma działanie moczopędne, co pozwala mu sprawdzać się w leczeniu kamicy moczowej, zapalenia korzonków, reumatyzmu i podagry. Po trzecie chrzan ma także właściwości rozgrzewająca i odkażające. Prócz tego: chrzan łagodzi objawy infekcji, wzmacnia odporność, niszczy wolne rodniki, pomaga przy leczeniu astmy, oczyszcza z toksyn, obniża cholesterol, leczy trudno gojące się rany, wspomaga leczenie zapalenia uszu.

W jakiej formie i do czego?

Najbardziej znaną nam formą chrzanu, jest chrzan tarty. Dzięki zawartemu w nim bogactwu smaku chrzan tarty możemy stosować do wędlin, potraw z jajek, do serów, kurczaka, a także gorącej szynki. Okazuje się, że chrzan współgra także z kaszami, polecany jest do wędzonego pstrąga.

Chrzan dobrze sprawdza się także w formie dipu. Wystarczy zmieszać chrzan tarty z jogurtem- tym samym zyskamy dip bądź polewę o naprawdę wyrazistym smaku.

Ostatnimi czasy niezwykle popularne staje się także stosowanie liści chrzanu. Pasują one do sałatek, a także dopełniają smaku np. grillowanych warzyw.

Japońskie wasabi stosowane jest do dań zimnych. Okazuje się, że tak samo, jak chrzan- wasabi jest bardzo ostre na zimno, przy wyższej temperaturze traci nieco swojej ostrości.

Bez obaw możemy stosować chrzan do ciepłych sosów. Ja widać zastosowanie chrzanu jest naprawdę wszechstronne. Pasuje on do kanapek, sosów, potraw z jajek, wędlin, ziemniaków i wiele innych. A to jeszcze nie koniec, bo chrzan sprawdza się także w kosmetyce.

Co ma chrzan do kosmetyki?

Wiemy, że chrzan ma silne działanie zdrowotne. Okazuje się, że jest także przydatny w kosmetyce. Możemy go stosować jako tonik rozjaśniający, czy tonik do mycia twarzy!

Jakie działa chrzan w kosmetyce?

Chrzan minimalizuje oznaki starzenia skóry, wygładzając i zmniejszając zmarszczki. Sprawdza się także, przy skórze szarej i szorstkiej- zostawia ją miękką, delikatną i rozświetloną. Chrzan usuwa także wszelkie niechciane piegi, plamy i przebarwienia, dzięki działaniu rozjaśniającemu. Do tego bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skory tłustej, z wypryskami, bo działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jeśli na naszej skórze posiadamy rany po trądziku, to chrzan będzie na nie idealnym remedium. Jak widać, działanie chrzanu jest naprawdę wszechstronne.

Chrzan to naturalny dar, którego nie powinniśmy spożywać tylko od święta. Warto zadbać o to, by pojawiał się na naszym stole i w naszym menu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Skorzysta na tym nasza odporność, jak i uroda. Jak widać niepozorny korzeń, może w sobie kryć całe bogactwo zastosowań.