Dom i Wnętrze

Powłoka ceramiczna – jak o nią dbać?

Garnki i patelnie z powłoką ceramiczną cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników gotowania. I nic w tym dziwnego – właściwości naturalnej substancji znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków i czyszczenie zabrudzeń oraz pozytywnie wpływają na jakość dań. Aby naczynia z warstwą non-stick zachowały swoje właściwości, należy odpowiednio o nie dbać. W jaki sposób? Sprawdź!

Funkcjonalne zestawy garnków na wiele lat

Większość zestawów garnków i patelni z powłokami ceramicznymi wykonanych jest z aluminium, które cechuje się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym. W efekcie nie musimy długo rozgrzewać patelni, aby otrzymać optymalną temperaturę. Powłoka na dłużej zachowa swoje właściwości, jeśli nie będziemy jej przegrzewać. Aby uniknąć takiej ewentualności, zawsze używaj do smażenia odrobiny tłuszczu. Olej, masło czy margaryna nie pozwalają rozgrzać patelni czy garnka do temperatury powyżej 450oC, dzięki czemu ceramiczna warstwa nie przegrzewa się.

Mycie i użytkowanie

Mycie patelni i garnków jest bardzo ważnym elementem codziennej pielęgnacji naczyń. Zapomnij o ostrych, drucianych myjkach. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się miękkie ściereczki i gąbki. Po dokładnym umyciu naczynia delikatnym płynem, wytrzyj ścianki i dno do sucha (długotrwały kontakt z wodą może doprowadzić do osadzania się w garnku kamienia). W przeciwieństwie do stalowych garnków, naczynia z powłoką non-stick nie nadają się do mycia w zmywarkach. Sól może doprowadzić do uszkodzenia powłoki, dlatego nie należy przechowywać w garnkach żywności przez dłuższy czas. Ponadto, powłokę mogą uszkodzić również ostre przedmioty, dlatego warto wyposażyć kuchnię w silikonowe albo drewniane łyżki, szczypczyki i szpatułki. Więcej informacji znajdziesz na stronie  gerlach.pl.