Ciekawe

Gotowanie barszczu jeszcze nigdy nie było tak łatwe

Zupy na stałe goszczą na polskich stołach jako tzw. pierwsze danie. Niektóre z nich są pracochłonne, innej tworzone są przez doświadczone kucharki w kilka chwil. Każda z nich bez względu na czas przygotowania kojarzy nam się z domowym ciepłem.

Rosół- królem wszystkich zup

Bazę prawie każdej polskiej zupy stanowi bulion rosołowy. Esencja z warzyw i mięsa przygotowywana jest praktycznie w każdą niedzielę w wielu województwach (m.in. na Górnym Śląsku) naszego kraju. W kolejne dni na jej podstawie powstają rozmaite zupy. Do najczęściej przyrządzanych zup należy pomidorowa, ryżowa, a także jarzynowa.

Przepisów na bulion krąży pomiędzy populacją polską bardzo wiele. Cechą łączącą wszystkie receptury jest obecność kurzego mięsa i włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka). Kolejne składniki są opcjonalne i zależą od przyzwyczajeń gotującego. W wielu polskich rosołach spotkać, więc można opalaną nad ogniem cebulę, natkę pietruszki i serduszka kurczęce. Domowy makaron spotykany jest coraz rzadziej, ale w niektórych regionach jego kultura nie zanika i nadal przygotowuje się go do niedzielnego rosołu (np. na Górnym Śląsku).

Barszcz czerwony- jubileuszowa potrawa

Czysty barszcz czerwony bardzo często gości na stołach w czasie różnego typu jubileuszy. Zazwyczaj jest potrawą postną do przygotowania której wykorzystywane są jedynie warzywa i pachnące lasem grzyby. Przez wiele lat podczas gotowania dodawano domowego zakwasu buraczanego. W związku z zachodzącymi zmianami jest to coraz rzadsza praktyka.

Aktualnie bardzo popularną alternatywą dla zakwasu jest koncentrat barszczu czerwonego. Dodaje on smaku i aromatu podobnie jak domowa kiszonka, a jest dostępny od ręki w wielu sklepach. Zakup produktu takiego jak koncentrat barszczu czerwonego nie powinien być dla pań domu powodem do wstydu- wszak nie jest on podstawą zupy, a jedynie dodatkiem, który poprawia doznania.

Czysty barszcz czerwony coraz rzadziej podawany jest samodzielnie. Zazwyczaj dodawane są do niego różnego typu wyroby garmażeryjne. Krokiety z kapustą i grzybami, uszka, a także ręcznie lepione pierogi stanowią świetny dodatek, który zaostrzy apetyt.

Coraz częściej w kuchni Polki wykorzystują zagraniczne przepisy pochodzące z innego rodzaju kuchni. Dla kubków smakowych jest to świetne doznanie, które pobudza wszystkie zmysły. Orientalne zupy swoim smakiem i aromatem przeniosą nas w odległe krainy, a użyte przyprawy zapewnią wiele doznań zmysłowych.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.pl